1

Wątek: Import operacji - mBank

Witam
Jestem świeżym uzytkownikiem Waszego oprogramowania.
Zauważyłem kilka poważnych błedów i niedogodności:
- Przy pobieraniu bezpośrednio z serwisu mBank:
1. Program źle określa czy dana linia wyciagu jest obciązeniem / uznaniem rachunku - można to skorygować ręcznie.
2. Program nie importuje niektórych linii
3. Przy większym zakresie dat, gdy lista operacji w mBanku jest dzielona na strony (mBank wyświetla max 50 operacji z historii) po wciągnieciu pierwszej strony, przycisk Import zamienia się na Zakończ. Przy inicjalnym bądź rzadkim imporcie płatności takie zachowanie jest nieergonomiczne gdyż jednocześnie można pobrać max 50 operacji po czym konieczne jest ponowne logowanie, wyszukiwanie historii operacji.
-przy imporcie z pliku
1. nie importuje wyciagów elektronicznych csv przesyłanych przez mBank via e-mail, natomiast historia operacji pobierana ze strony z mBanku zawiera zubożone informacje, wobec czego nie mozna automatycznie pobrać np. kontrahentów

Ale mimo wszystko program jest bardzo OK, zamierzam go używać "produkcyjnie" wink
Pozdrawiam serdecznie
Gerard

Odp: Import operacji - mBank

Dzięki Gerardr. Jeżeli istotnie można podsumować twój post jako niedogodność związaną z możliwością importu 50 operacji jednocześnie, to jestem gotowy zaproponować Tobie szybkie poprawienie niniejszego błędu. Będę potrzebował trochę współpracy z Twojej strony.

Czy mógłbyś proszę podesłać jeden wyciąg który otrzymujesz drogą elektroniczną i jeden wyciąg który zawiera +50 operacji (wraz z takimi "pustymi" liniami). Jeżeli nie chcesz przesyłać oryginalnego wyciągu, możesz pozmieniać nazwy lub tak żebyś mógł podesłać problematyczny wyciąg na: (mojeimie).(mojenazwisko)@mefi.pl?

Administracja Menedżer Finansów
Budżet Domowy i Finanse Osobiste
http://www.mefi.pl

3

Witam
Wyciąg otrzymywany co miesiąc z mBanku wysłałem Ci na skrzynkę, trochę tam powyciałem i zmodyfikowałem numery kont, jednak struktura pozostała.
Natomiast jeśli chodzi o serwis mBank i moje uwagi, niestety nie jestem w stanie Ci pomóc. Aby zaobserwować błędne działanie, musisz zalogować się na konto, wybrać zakres dat z historii i wprost ze strony "pociągnąć" linie wyciągu. Nie bardzo jest jak zapisać wyciąg prezentowany online na stronie Export do html daje w wyniku zupełnie inny plik niż ten prezentowany online. Eksport do csv też jest nieciekawy gdyz częśc informacji jest wycinana np.: kontrahent, numer uznawanego rachunku. Ponadto nie mogę Ci podesłać wyciągu zawierającego 50+ linii gdyż tak jak pisałem mbank dzieli wyciąg po 50 linii.

Pozdrawiam
Gerard

Dziękuję za tą informację. Powinieneś używać importu z pliku CSV, ponieważ bezpośredni import ze strony nie cieszy się wielką popularnością (część użytkowników pewnie myśli że chcemy żeby podawali hasło do banku programowi, podczas gdy jedyne miejsce gdzie podają hasło jest w samym banku). Tak czy inaczej, jedynie funkcjonalność importu z plików CSV będzie rozwijana na tym etapie oczekiwań i świadomości użytkowników. Możesz w ten sposób importować 50, a nawet 50 000 transakcji, a program dokona całej operacji w ciągu sekundy.

5

Witam
używalbym importu z CSV gdyby działał poprawnie. Nietety tak nie jest. Otóz:
1) gdy próbuje importowaćwyciąg elektroniczny (comiesięczny przesyłany emailem) program widzi jedynie tytuł operacji, kontrahneta (choć jest w pliku w osobnej kolumnie) już nie widzi, kwoty również nie.
2) gdy próbuję importować plik wyeksportowany ze strony rachunku mbanku tytuł zawiera opis + kontrahena + rachunek beneficjenta, natomiast kontrahent jest niewypełniony. Kwota wygląda na poprawną.
W obydwóch przypadkach na początku występują linie z datami z XIX wieku wink.

Zrzuty ekranu + plus pliki csv przesłałem Panu na skrzynkę.  Wersja programu której używam to 9.2.4.0.
Moja sugestia aby zaimplementować w programie import wyciągów z pkt 1. Posiadają one bardzo przydatne informacje w rozdzielnych kolumnach: kontrahent, rachunek uznawany.
Dodam jeszcze że import z mbanku kompletnych informacji jest dla mnie jedną z najważniejszych funkcji programu, bez których nie zdecyduję się na zakup licencji.

Pozdrawiam serdecznie.

6

gerardr napisał(a):

2) gdy próbuję importować plik wyeksportowany ze strony rachunku mbanku tytuł zawiera opis + kontrahena + rachunek beneficjenta, natomiast kontrahent jest niewypełniony. Kwota wygląda na poprawną.
W obydwóch przypadkach na początku występują linie z datami z XIX wieku wink.

Potwierdzam w całej rozciągłości. Ten problem występuje - kontrahent jest dopisywany do nazwy operacji zamiast trafić do 'swojej' kolumny. Dodatkowo było by miło gdyby w rezultacie kontrahent który nie istnieje w bazie kontaktów był automatycznie tworzony po zatwierdzeniu importu.

pozdrawiam

Jestem przekonany że kontakty które są rozpoznawane podczas importowania płatności są automatycznie tworzone. Zapisałem żeby to sprawdzić, ponieważ nie jestem tego całkowicie pewny. Dziękuję za zgłoszenie problemu. Chętnie usłyszę od Ciebie jeszcze jakieś inne sugestie, jeżeli byłbyś tak uprzejmy.

8

Również potwierdzam.

Na razie od kilku dni testuję, jak MF sprawdza się "na placu boju". Na pierwszy ogień poszedł import wyciągów z mBanku (CSV) i prócz uwagi poprzedników mam jeszcze dwie:
1. Brakuje właściwej obsługi wypłat z bankomatu. Taka wypłata to jest przelew do portfela i brakuje mi możliwości automatycznego rozpoznawania takiego rodzaju transakcji.
2. Jak działa opcja "naucz" przy imporcie? Nie udało mi się jej zmusić do żadnego działania... Przydałby się choćby prosty silnik reguł przy imporcie danych rozpoznający kontrahenta i kategorię. Np. dla pozycji wyciągu z wynagrodzeniem za pracę nie można "na sztywno" zapamiętać tytułu przelewu, bo co miesiąc zmienia się numer miesiąc/rok...

Póki co jeszcze zbyt dużo rzeczy trzeba jak dla mnie robić na piechotę. Poczekam chyba jeszcze na następną wersję...

Mini-uwaga dodatkowa: gdy próbuję zaimportować plik otwarty właśnie w Excelu, to program się "wykrzacza".

pozdrawiam
Jakub

Witam,

miałem okazję korzystać ostatnio z importowania kilku płatności z mBanku z pliku CSV i także mam kilka uwag. Korzystałem z wersji MF 9.6.20 oraz z pliku CSV generowanego na stronie z wybranego zakresu dat. Pierwsza uwaga to daty. Moduł importowania przyjmuje daty księgowania a nie daty wykonania operacji. Jak korzystałem z opcji importowania ze strony mBanku uwzględniane były daty wykonania operacji. Obecnie (prawdopodobnie po zmianach w layout-cie stron mBanku) import nie zachodzi. W przypadku importu z pliku CSV w jednej kolumnie zawarte są informacje o tytule operacji oraz kontrahencie oraz numer rachunku. Powoduje to, że w oknie importu kolumna kontrahent nie jest uzupełniana. To na szybko wszystkie sugestie.

Pozdrawiam
Bartek (bpako)

Dziękuję serdecznie za informację. Istotnie, zmiany na stronie banku mogą powodować że importowanie operacji nie przebiega poprawnie. Funkcjonalność importowania płatności do budżetu domowego polegająca na zczytywaniu danych z ekranu zostanie ukryta i zastąpiona funkcjonalnością wczytywania plików tekstowych do programu.

Program udostępniany jest wraz z kodem, więc zmiany są mile widziane, ale finalna wersja 2008 będzie zawierać jedynie import plików tekstowych w ramach nowego modułu importowania który opisujesz. Jeżeli chodzi o dane kontrahenta i tytuł przelewu to istotnie jest tutaj problem. Moje zdanie jest takie że pomimo iż użytkownicy Menedżera Finansów przekonali mBank do udostępnienia eksportu do CSV, to funkcjonalność ta jest niedoskonała. Proponuję naciskać na mBank aby poprawił ten problem, ponieważ w przeszłości udało nam się wywrzeć w ten sposób zmiany i zaproponować import płatności do budżetu domowego za pomocą plików.

Jeżeli są jeszcze jakieś inne pomysły rozwiązania (lub obejścia) problemu, chętnie przyjrzę się dyskusji.

11

i to tyle na temat wsparcia technicznego....

Jeżeli żaden użytkownik nie posiada żadnego pomysłu lub nawet zdania na ten temat, to nie potrzebna jest tutaj żadna pomoc techniczna. Pomoc techniczna jest od rozwiązywania problemów, nie prowadzi dyskusji na temat tego co nowego można wprowadzić do programu. Również to forum dyskusyjne to przecież nie pomoc techniczna! :-) Pomoc techniczna jest dostępna pod adresem: http://www.pomoc.mefi.pl